AKI CEDERBERG

Aki Cederberg on Helsinkiläinen kirjailija, muusikko ja elokuvantekijä. Cederbergin suvussa on merimiehiä, pappeja ja lääkäreitä, mistä ehkä juontuu hänen vaellusviettinsä ja monet hänen mielenkiinnon kohteistaan, joiden jäljillä hän on matkustanut laajasti. Cederberg on kirjoittanut kirjan Pyhiinvaellus: Matkalla Intiassa ja Nepalissa (Salakirjat 2013) ja hänen kirjoituksiaan on julkaistu mm. The Fenris Wolf kirja-antologioissa, sekä muissa julkaisuissa ja lehdissä. Hän on ollut osana yhtyeitä joiden kanssa hän on julkaissut levyjä, järjestänyt näyttelyitä ja esiintynyt eri maissa. Hänen osana Halo Manash yhtyettä tekemänsä elokuva Taiwaskivi on julkaistu DVD-kokoelmalla "Back to Human Nature" Njuta Films toimesta. Cederberg on myös osa Radio Wyrd podcastia. Cederbergillä on kulttuurialan tutkinto ja hän työskentelee kirjoittamisen ja elokuvatuotannon parissa. Hän asuu Helsingissä ja harrastaa nyrkkeilyä. 

Tämä sivusto kokoaa yhteen Cederbergin kirjoitukset, matkat sekä meneillään olevat työt.

Aki Cederberg is a writer, musician and filmmaker from Helsinki, Finland. Coming from a hereditary line of seamen, priests and doctors, his disposition and many of his interests and passions can perhaps be derived from these ancestral streaks. Relating to his engagement with various esoteric traditions and realms of knowledge and culture of which he has sought first-hand experience, as well as his interest in sites of mythological or historical significance both ancient and modern, he has travelled extensively. Cederberg has written a book published in finnish language titled Pyhiinvaellus ("Pilgrimage", Salakirjat 2013), as well as contributed to The Fenris Wolf book anthologies and several other publications. He has been part of several musical groups, with whom he has released albums and films, as well as conducted exhibitions and tours both in his homeland and abroad. The film Taiwaskivi, made as part of Halo Manash, was released on the DVD-collection ”Back to Human Nature!” (Njuta Films). Cederberg is also a part of the Radio Wyrd  podcast. He has a Bachelor of Culture and Arts (directing and scriptwriting) and currently works in writing and film production. He lives in Helsinki, and enjoys boxing.

This website functions as a resource on his writings, travels and current works.

 

RADIO WYRD

Radio Wyrd Twitter 

Radio Wyrd Facebook

Radio Wyrd website

Neljä miestä kokoontuvat puisen pöydän ympärille, juovat viskiä ja pohtivat todellisuuden ja elämän ihmeellistä monimuotoisuutta. He nostavat maljoja, kertovat tarinoita, jakavat ideoita ja nauravat. Radio Wyrd on podcast, joka syntyy näistä hetkistä pöydän ympärillä. 

Podcastin aiheet ovat rajattomat ja vaihtelevat kepeän hauskoista hartaan vakaviin. Käsiteltävänä saattaa olla yhtälailla erilaiset kulttuurin muodot kuin ajankohtaiset ilmiöt, niin muinaiset sivilisaatiot kuin tulevaisuuden visiotkin.

Pöydän äärelle kutsutaan ajoittain erinäisiä vieraita jakamaan heidän omia näkemyksiään. Radio Wyrd on kuin nykypäivän versio antiikin areenoista, jossa tarinat ja ideat kohtaavat vuoropuheluna- vuoropuheluna, joka perustuu toveruuteen ja hengenheimolaisuuteen, prometeaaniseen tiedonjanoon, sekä kuvia kumartelemattomaan huumoriin.

Radio Wyrdin tekijät R-M Salo, AA Cederberg ja Konstanin Tuonihovi pöydän ääressä yhdessä Kauko Röyhkän kanssa,  joka oli vieraana jaksossa 7. Kuva:   ©  Justine Murphy / Photic Photographic.   

Radio Wyrdin tekijät R-M Salo, AA Cederberg ja Konstanin Tuonihovi pöydän ääressä yhdessä Kauko Röyhkän kanssa,  joka oli vieraana jaksossa 7. Kuva:  © Justine Murphy / Photic Photographic.  

Lähetys 10: Jooga - Erakkomajoista kuntosaleille - Vieraana Matti Rautaniemi
@ Studio Wyrd, Maaliskuu 2016
Kuuntele tai lataa podcast täältä! (Podomatic)

Länsimaissa jooga mielletään usein jonkinlaisena itämaisena jumppana, mutta Intiassa sen juuret ovat enemmänkin maagisissa perinteissä, jolla on hyvin vähän tekemistä modernin joogailmiön kanssa. Mitä jooga oikeastaan on ja miten se saapui länsimaihin? Mitä kiinnostavaa voidaan sanoa ilmiöstä, joka on muuttunut niin osaksi valtavirtaa, että siihen törmää lähes väistämättä joka paikassa?

Joogasta, Kali Yugasta, teknologisesta singulariteetistä, valtavirtauskontojen ongelmista ja monesta muusta aiheesta on keskustelemassa lähetyksessä tutkija, kirjailija ja kääntäjä Matti Rautaniemi, joka on kirjoittanut vastikään ilmestyneen ERAKKOMAJOISTA KUNTOSALEILLE: MITEN JOOGA VALLOITTI MAAILMAN (Basam Books). Matti on myös kääntänyt Daniele Bolellin teoksen LUO OMA USKONTOSI: OHJEETON OPASKIRJA (Basam Books), ja hän kirjoittaa säännöllisesti ANANDA-joogalehteen. Lisäksi Matilla on oma joogaa käsittelevä podcastinsa, MAAILMANPUU.

 

Episode 9: A Death Rune for John Murphy
Listen here: http://radiowyrd.fi/lahetykset_9.htm

This episode of the Radio Wyrd podcast is a death rune for John Murphy, who passed away on October 11th 2015. It features an interview with John recorded in Helsinki, Finland, in the spring of 2008.

John Murphy was a legendary Australian-born musician, a multi-instrumentalist, drummer and percussionist, who dedicated his life to music. John was also a seeker of truth and knowledge, often in the realms of esoteric tradition, of which he was a curious and open-minded explorer and seeker, as is reflected in the wide subject matter of this interview.

The interview covers John's background as a drummer, as well as his experiences with more special areas of percussion, such as “voodoo drumming” and Indian tablas; his interest and experiences with a variety of worldwide metaphysical healing techniques and harmonic vocal sound therapies; his involvement with the seminal industrial event of the eighties, “The Equinox Event”, as well as his portrayal in the book England's Hidden Reverse; his role in the film Dogs in Space, where he played a biker on crutches; his experiences playing with Nico, Orchestra of Skin and Bone, and Whitehouse; the ideas of Vril, Odic force or orgone energy; and his interest in gnosticism and hermeticism.

John Murphy is survived by his wife Annie, his numerous friends and allies worldwide, and his considerable musical legacy.

 

Lähetys 8: Kohtaamisia merkillisten henkilöiden kanssa
@ Studio Wyrd, Lokakuu 2013

Kuuntele tai lataa podcast täältä! (Podomatic)

Tässä jaksossa Radio Wyrdin mystinen koulukunta kulkee henkisen kasvun poluilla idässä ja lännessä suurten myyttisten mestarien jäljillä. Lähetyksessä pohditaan mitä oikeastaan ovat nuo hämärät henkiset hahmot, mestarit ja opettajat, ja eritysesti huomiota saa osakseen armenialais-kreikkalainen mystikko, henkinen opettaja ja viiksimies G.I.Gurdjieff. 

Studiossa vieraina ovat kaksi Gurjieffiin työhön ja elämään perehtynyttä henkilöä: Vesa Iiitti, joka on hiljattain suomentanut teoksen Olemisen todellisuus– Gurdjieffin neljäs tie (Basam Books), sekä Hippo Taatila, joka puolestaan on kääntänyt klassikoksi muodostuneen Gurdjieffin merkkiteoksen Tapaamisia Merkittävien Henkilöiden Kanssa (Sammakko Kustannus). 

 

Lähetys 7: Pyhä Paha Kauko Röyhkä
@ Studio Wyrd, Lokakuu 2013
Kuuntele tai lataa podcast täältä! (Podomatic)

Aurinkoisena aamupäivänä Radio Wyrdin pöydän ääreen istuu mies jolla on maine: yli kolmen vuosikymmenen ajan muusikkona, kirjailijana ja alati ulkupuolisena, ilkikurisena hahmona ihastuttanut ja pahastuttanut Kauko Röyhkä. 

Aiheina on okkultismisi ja seksi, mediakohut ja julkisuus, mies ja nainen sekä luominen ja musiikin voima. Muistelemme mm. Röyhkän yksinään Portugalissa viettämäänsä aikaa, toteutumattomia projekteja kuten julkista okkultista seremoniaa ja Aleister Crowleyn elämään pohjautuvaa elokuvaa, sekä pohdimme mikä saa miehen jaksamaan ja innostumaan vuodesta vuoteen.

Lähetys nauhoitettiin Lou Reedin kuolinpäivänä, josta Röyhkäkin on kirjoittanut kirjan, ja on omistettu hänen muistolleen.

 

Lähetys 6: Radio Wyrdin 1-vuotisjuhlalähetys
@ Studio Wyrd, Kesäkuu 2013
Kuuntele tai lataa podcast täältä! (Podomatic)

Tässä kuudennessa, kesäisessä lähetyksessä juhlistetaan Radio Wyrdin yksivuotissyntymäpäiviä. Podcastin miehistö on paennut kaupungista jonnekin maaseudulle, ja katsoo nyt kohtalon kaivoon, heijastellen mennyttä, nykyistä ja tulevaa. Ja kuten on perinne, juomasarvi nousee! 

 

Lähetys 5: Fight Club
@ Studio Wyrd, Helsinki, Maaliskuu 2013
Kuuntele tai lataa podcast täältä! (Podomatic)

Astu kehään Radio Wyrdin viidennessä jaksossa, jossa perehdytään taistelulajeihin ja tappeluun! Turpa Keikka-ekskursion myötä syvennymme taistelemisen syihin ja seurauksiin harrastelijan perspektiivistä. Rikomme Fight Clubin ensimmäistä sääntöä (Fight Clubista ei puhuta), ja puhumme tappelemisen ja väkivallan alkukantaisesta viehätyksestä, maskuliinisten initiaatioriittien puutteesta kulttuurissamme, sekä siitä mitä taistelulajit mahdollisesti voivat opettaa ihmisille elämässä kehän ulkopuolella. Fight!

 

Lähetys 4: Vihreä tunti
@ Studio Wyrd, Helsinki, Joulukuu 2012

Kuuntele tai lataa podcast täältä! (Podomatic)

Absintti talvisena iltanavalaisee vihreäksi savuisen sielun

Radio Wyrdin joululähetys tapahtuu Vihreän keijun, eli Absintin, hengessä. Vieraina pöydän äärellä ovat tulevan absintti-aiheisen runokirjan tekijät ja vihreät herrasmiehet Tomi Kiljunen sekä Jykä Varpio, jotka myös lukevat otteita kirjastaan. Lähetyksessä uppoudutaan absintin runolliseen, romanttiseen, pahamaineiseen maailmaan - ja tietenkin maistellaan laseittain itse vihreää nektaria.

Menu: Jade 1901 Absinthe Supérieure / Maison du Pastis La Verte / Brevans Austin Osman Spare / Bovet la Valote Nostalgie / Cederberg Blanc De Blancs MCC 2007 / Château Chasse-Spleen 2007 

 

Kuuntele tai lataa podcast täältä! (Podomatic)

 

 

Lähetys 3: Pyhä Kuolema

@ Studio Wyrd, Helsinki, Lokakuu 2012

Lataa podcast täältä!

Pyhä! Pyhä! Pyhä! Radio Wyrd on tien päällä taas, tällä kertaa Amerikan suuressa yössä. Santa Muerte -pyhimyksen saattelemana matkaamme psykedeelisistä näyistä Kalifornian pohjoisosaan, jatkamme Kerouacin hengessä sumuiseen San Fransiscoon ja Burroughsin jalanjäljissä jonnekin Interzoneen.

Vieraana lähetyksessä on muusikko Mikko Pöyhönen, joka esittää Pyhä Kuolema -yhtyeensä kappaleita keskustelun ja tarinoinnin ohessa.

 

Lähetys 2: Kesä hiipuu hiljaa

@ Studio Wyrd, Helsinki 1.9.2012

Lataa podcast täältä!

Syysmyrskyn ja sateen piiskatessa katuja, Radio Wyrdin studiossa juodaan simaa. Tässä podcastin toisessa lähetyksessä valoitetaan Wyrdin taustoja ja tulevaisuutta, sekä kartoitetaan kesän matkoja. Käymme Virossa pyhillä paikoilla, kuten Ebaveren mäellä ja Vormsin saarella. Lopulta matkaamme Aleister Crowleyn jalanjäljissä Sisilian Cefalússa sijatsevaan Thelema-luostariin.

 

Lähetys 1: Kaukokaipuuta ja pyhiinvaelluksia: A.A. Cederberg

@ Studio Wyrd, Helsinki 15.6.2012

Kuuntele tai lataa podcast täältä! (Podomatic)

Ensimmäisessä Wyrd-jaksossa on äänessä A.A.Cederberg, kirjailija, muusikko ja elokuvantekijä Helsingistä. Lähetyksessä käsitellään hänen matkojaan, kirjoituksiaan ja musiikkiaan, varsinkin Tuhkankantajat-yhtyeessä jossa hän vaikuttaa.

Hänen kirjoituksistaan ovat puheenaiheina etenkin "In Search of Magic Mirrors" (julkaistu sittemmin osana Pyhiinvaellus kirjaa Salakirjat-kustantamon kautta), joka käsittelee kaukokaipuuta, pyhiinvaellusta ja sukellusta Intian esoteeriseen perinteen maailmaan, ja "At the Well of Initiation", joka käsittelee Quinta da Regaleiraa, Portugalissa sijaitsevaa hermeettistä mysteeripuutarhaa. Viimeksimainittu kirjoitus julkaistiin osana The Fenris Wolf #5 antologiaa, joka on saatavana mm. kirjakauppa Tiedostamosta.

 

Kyytipoikina illan aikana olivat mm. kallopullollinen viskiä ja Double Dog olutta, joten kaada itsellesi lasillinen ja kuuntele erikoinen ensilähetys, joka välillä poikkeaa hämärillekin sivukujille!

I have been and still am a seeker, but I have ceased to question stars and books; I have begun to listen to the teaching my blood whispers to me.
H.H.
Olen ollut ja olen edelleen etsijä, mutta olen lakannut kysymästä tähdiltä ja kirjoilta; olen alkanut kuunnella opetusta, jota vereni minulle kuiskii.