THE KNIFELESS MAN IS A LIFELESS MAN
"The knifeless man is a lifeless man."
- Nordic proverb
Custom-made runic blade by Mountain Dwarf Forge.
Aki Cederberg on Helsinkiläinen kirjailija, muusikko ja elokuvantekijä. Cederbergin suvussa on merimiehiä, pappeja ja lääkäreitä, mistä ehkä juontuu hänen vaellusviettinsä ja monet hänen mielenkiinnon kohteistaan, joiden jäljillä hän on matkustanut laajasti. Cederberg on kirjoittanut kirjan Pyhiinvaellus: Matkalla Intiassa ja Nepalissa (Salakirjat 2013) ja hänen kirjoituksiaan on julkaistu mm. The Fenris Wolf kirja-antologioissa, sekä muissa julkaisuissa ja lehdissä. Hän on ollut osana yhtyeitä joiden kanssa hän on julkaissut levyjä, järjestänyt näyttelyitä ja esiintynyt eri maissa. Hänen osana Halo Manash yhtyettä tekemänsä elokuva Taiwaskivi on julkaistu DVD-kokoelmalla "Back to Human Nature" Njuta Films toimesta. Cederberg on myös osa Radio Wyrd podcastia. Cederbergillä on kulttuurialan tutkinto ja hän työskentelee kirjoittamisen ja elokuvatuotannon parissa. Hän asuu Helsingissä ja harrastaa nyrkkeilyä.
Tämä sivusto kokoaa yhteen Cederbergin kirjoitukset, matkat sekä meneillään olevat työt.
Aki Cederberg is a writer, musician and filmmaker from Helsinki, Finland. Coming from a hereditary line of seamen, priests and doctors, his disposition and many of his interests and passions can perhaps be derived from these ancestral streaks. Relating to his engagement with various esoteric traditions and realms of knowledge and culture of which he has sought first-hand experience, as well as his interest in sites of mythological or historical significance both ancient and modern, he has travelled extensively. Cederberg has written a book published in finnish language titled Pyhiinvaellus ("Pilgrimage", Salakirjat 2013), as well as contributed to The Fenris Wolf book anthologies and several other publications. He has been part of several musical groups, with whom he has released albums and films, as well as conducted exhibitions and tours both in his homeland and abroad. The film Taiwaskivi, made as part of Halo Manash, was released on the DVD-collection ”Back to Human Nature!” (Njuta Films). Cederberg is also a part of the Radio Wyrd podcast. He has a Bachelor of Culture and Arts (directing and scriptwriting) and currently works in writing and film production. He lives in Helsinki, and enjoys boxing.
This website functions as a resource on his writings, travels and current works.
"The knifeless man is a lifeless man."
- Nordic proverb
Custom-made runic blade by Mountain Dwarf Forge.
If we are to grow as individuals and lay foundations as a tribe, we need to establish new rituals, rooted in ancient traditions and the mythic wells that are native to us, as much as is possible. We do not need to be slaves to already long-dead forms of the past , but instead give shape to what is eternal in those spiritual expressions and suit our times.
Seasonal celebrations of the holy year can function as spiritual anchors, as they root us to what is essentially both timebound and timeless. "Every year returns to the origins of time in its beginning; it is a repetition of cosmogony", wrote Mircea Eliade. Many, if not most, of our various European seasonal traditions, even if veiled in a thin shroud of largely superimposed Christianity, express age-old pagan wisdom and tradition. One such tradition, of course, is expressed in the New Year's oaths, which were not meant to be some banal spur-of-the-moment promise only to be broken a few weeks later, but a deep and serious holy commitment that was not to be taken lightly.
It was in such a spirit that on 12th Night, the grand culmination of the Jul season, as twilight set in, our small group assembled on a sacred mound for a New Year's ritual.
With high words, we hailed both the sons of day and daughters of night. We burnt away the remnants of the old year, and made sacred oaths for the new one. We gave offerings and gifts. We made libations for all that was, all that is and all that is yet to be born. We watched our Sunwheel-oathring burn with might, little pieces floating up toward the darkening skies, until only ashes remained simmering. But the greater wheel never goes out, and we carry within us always both ashes and flame.
The New Year is good to start with the right intentions, and so below is the "sayings of the victory bringer", the "pagan prayer" of Sigrdrífumál from the Eddas, in original form and Finnish language translation (slightly modified by yours truly).
“Terve päivä!
Terve, päivän pojat!
Terve yö ja yön tyttäret!
Lempeät silmät
te luokaa tänne
ja voittomme varmistakaa
Terve Jumalat!
Jumalattaret, terve!
Terve, sinä kaiken antava maa!
Viisaus ja korkein puhe
tulkoon meille
ja parantavat kädet, elämän pituiset”
“Heill dagr!
Heilir dags synir!
Heil nótt ok nift!
Óreiðum augum
lítið okkr þinig
ok gefið sitjöndum sigr!
Heilir æsir!
Heilar ásynjur!
Heil sjá in fjölnýta fold!
Mál ok mannvit
gefið okkr mærum tveim
ok læknishendr, meðan lifum.”
Vierailuni Perttu Häkkisen ohjelman jaksossa "RIIMUJEN VIISAUS" on ladattavassa/kuunneltavissa iTuneisissa ja mm. Ylen Areenalla.
Mannaz-riimu.
"Ihminen on ihmisen ilo" - Islantilainen riimuruno
Olen vieraana Perttu Häkkisen ohjelmassa huomenna tiistaina klo 13.02, Yle Puhe, aiheesta:
"Riimujen viisaus. Mitä riimut ovat? Mikä on niiden historia? Miten nykyihminen voi hyödyntää riimuja? Vieraana on riimutietäjä Aki Cederberg. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva."
Lähetys on kuunneltavissa ja ladattavissa myös Yle Areenalta suoran lähetyksen jälkeen.
To be a poet in a destitute time means: to attend, singing, to the trace of the fugitive gods. This is why the poet in the time of the world’s night utters the holy.
~ Martin Heidegger
Dokumenttielokuva HIMMLERIN KANTELEENSOITTAJA (Ohjaus & käsikirjoitus: Heikki Huttu-Hiltunen), jossa toimin kertojana sekä päähenkilön hahmona, sai TV ensi-iltansa Yle Tv 1:llä 18.3.2014 klo.21.30. Uusinta lauantaina 22.3.2014 klo 13.30.
Elokuva on nyt nähtävissä Ylen Areenalla 28 päivän ajan - katso tästä.
Elokuvasta on tuore juttu Helsingin Sanomissa.
Yrjö von Grönhagen
Viime viikon perjantaina oli Kalevalan päivä. Muutama kymmenen ihmistä oli kokoontunut Elias Lönnrotin Kalevala-patsaan äärelle Helsingin keskustassa. Tulet roihusivat padoissa Kalevalaseuran edustajien laskiessa patsaan juurelle seppeleen. Kolme muusikkoa soitti muutaman perinteeseen pohjaavan kappaleen. Minun ja kumppanini lisäksi muusikot olivat ainoat nuorempien sukupolvien edustajat; suurin osa paikalla olevasta väestä oli iältään vanhempia. Kansallisteatterin johtaja piti puheen ja totesi että "kansa on ainoastaan yhtä vahva kuin sen kulttuuri".
Paikalla olivat myös samaanit Johannes Setälä ja Susanna Aarnio, Suomalaisen Samanismin Keskuksesta. Setälä ja Aarnio edustavat kalevalaista tietäjäperinnettä, jolla on keskeinen osa suomalaisessa henkisessä kulttuuriperinnössä. Työllään he pyrkivät herättelemään ihmisiä takaisin omien henkisten juuriensa ja perimätietonsa luokse.
Mitä merkitsee suomalainen tai ylipäätänsä mikään paikallinen henkinen kulttuuriperintö nykypäivän globaalissa kulutusyhteiskunnassa? Voiko tuossa yhteiskunnassa olla jokin rooli tietäjällälle, joka on perinteisesti ollut osa elävää paikallista yhteisöä? Onko näille asioille ylipäätänsä mitään paikkaa modernissa maailmassa? Ketä kiinnostaa?
Alla on ote kirjastani Pyhiinvaellus, joka liittyy olennaisesti näihin kysymyksiin. Sanat "joogi" ja "baba" voi helposti korvata sanoilla "tietäjä" tai "samaani".
"Törmäämme jälleen länsimaiden ongelmaan: me löydämme vain harvoin guruja, siis opettajia ja oppaita, jotka säteilisivät arvovaltaa, jonka muinainen ja katkeamaton perinne antaa. Oma perinteemme on katkaistu, ja saamme siihen yhteyden vain ani harvoin, vaikka oppaiksemme tarjoutuisikin hämäräperäisiä persoonia, jotka väittävät tuntevansa modernin tai muinaisen viisauden. Kuulemme usein, että oma henkinen perintömme on merkityksetöntä ja vanhentunutta. Sen tilalle meille tarjotaan uskontoja, ideologioita ja oppeja, joista voimme valita ne, jotka eniten vastaavat omia ihanteitamme ja esteettisiä mieltymyksiämme. Useimmiten nuo opit jäävät pinnallisiksi ajatusrakennelmiksi, joista ihminen ei löydä viitekehystä eikä tarttumapintaa. Päädymme harhailemaan abstraktien ideoiden viidakossa, ajatusten, joita kalpeat intellektuellit ja elottomat tutkijat kehittelevät pimeissä munkinkammioissaan. Ympäröimme itsemme kuivilla akateemisilla tutkimuksilla, höyrähtäneillä new age -kirjasilla ja lukemattomilla, viimeisten trendien mukaisilla itseparannus- ja onnellisuusoppailla. Etsiessämme autenttista ääntä innostumme tästä tai tuosta esoteerisesta koulukunnasta, huudamme pimeyteen ja syöksymme kuiluun, jossa kukaan ei ota meitä vastaan. Kun sitten palaamme näistä alisista maailmoista, meillä ei ole tuliaisinamme tiedon hedelmiä vaan pelkästään sielun arpia ja ylimittaisiksi paisuneita egoja.
Todettakoon vielä kertaalleen, että joogit ja babat ovat eläviä linkkejä muinaisen tiedon ketjussa. He edustavat viisautta, jota ei ole kahlittu kirjoihin tai oppeihin vaan joka on elänyt lukemattomien suiden puheessa ja laulussa aikojen alusta asti. Joogit vartioivat tätä perimätietoa, jota Intiassa kutsutaan Sanātan dharmaksi. Se on perinne, joka perustuu luonnon ja kosmoksen ikuisiin lakeihin. Joogit ovat välikappaleita, joiden kautta magia ilmentyy. He välittävät luonnon siunausta sitä etsiville tuon perimätiedon mukaisesti. Parhaimmillaan joogit antavat ihmisille iloa, menestystä ja viisautta. He ovat myös mestarillisia tarinankertojia, joiden kertomat tarinat elivät myyteissä ja legendoissa jo kauan ennen kuin ne kirjattiin ylös. Nuo tarinat kertovat sankarin tehtävästä, joka on pohjimmiltaan jokaisen ihmisen suuri matka."
Kirjoittanut Johannes Setälän ja Susanna Aarnion seurassa.
Pyhiinvaelluksen voi tilata kustantamolta www.salakirjat.net tai suoraan kirjoittajalta: cederbergaki (at) gmail (dot) com
Suomalaisen Samanismin keskus: www.suomalaisensamanisminkeskus.fi
Dokumenttielokuva HIMMLERIN KANTELEENSOITTAJA (Ohjaus & käsikirjoitus: Heikki Huttu-Hiltunen), jossa toimin kertoja-äänenä sekä päähenkilön hahmona, saa ensi-iltansa DocPointissa 30.1.2014. Elokuva kertoo nuoresta suomalaisopiskelijasta, Yrjö von Grönhagenista, joka lähtee tutkimusmatkalle jalkasin Pariisista Helsinkiin keväällä 1935. Saksassa hän törmää Heinrich Himmleriin ja hänet palkataan Ahnenerben tutkijaksi etsimään arjalaisten juuria Suomen runokarjalasta. Lisätietoja tästä.
Näytökset: (Ensi-ilta) Torstaina 30.1.2014 17:00 @ Maxim / Perjantaina 31.1.2014 14:00 @ Kinopalatsi
The documentary film INSTRUMENT OF HIMMLER directed and written by Heikki Huttu-Hiltunen, in which I act as narrator and main character, has been chosen to the DocPoint Helsinki Documentary Film Festival. The film is about a young finnish student, Yrjö von Grönhagen, who in the spring of 1935 embarks on a journey by foot from Paris to Finland. In Germany he stumbles into Heinrich Himmler and is enlisted as a researcher for the Ahnenerbe institute, in order to seek out "aryan roots" in the mytho-poetic Karelian landscapes of Finland. For more info, click here.
Premiere: Thu 30.1.2014 17:00 @ Maxim. Additional screening: Fri 31.1.2014 14:00 @ Kinopalatsi.
Pyhiinvaellus: Matkalla Intiassa ja Nepalissa-kirjani on mukana Maaretta Tukiaisen "TOP kotimaiset lifestylekirjat 2013" listalla. Maaretta on Egosta fantasmagoon – Tie karismaattiseen itseesi -kirjan kirjoittaja. Tässä maininta:
”Jos haluaa ymmärtää tarinan, on muututtava osaksi tarinaa.” Muusikko-kirjailijan väkevä matkakertomus, joka sukeltaa ikiaikaisiin rituaaleihin, psykedeelis-maagisiin kokemuksiin sekä ihmismielen syvyyksiin. Erikoisuuksien ystäville. Ei heikkohermoisille.
Mesikämmenen Blogin toimesta järjestetty pienimuotoinen kilpailu, jossa oli mahdollisuus voittaa kappale Pyhiinvaellus-kirjasta on ratkennut. Vaikka moni kommentti oli hauska, kuten “bimbon” toive siitä että “kirjoitan lyhyempiä lauseita kuin Evola”, voittaja on “OHL” joka toivoo lukevansa kirjan matkallaan Aasiaan. Koska pyhiinvaellus edellyttää etenkin konkreettisia tekoja sanojen sijaan, lähtemistä, haluan tukea tällaista matkaa, pyrkimystä ja päämäärää. Kiitokset osaanottajille ja Mesikämmenelle kilpailun järjestämisestä!
Pyhiinvaellus: Matkalla Intiassa ja Nepalissa (Salakirjat kustantamo) on saatavissa hyvin varustetuista kirjakaupoista (kuten Kirjakauppa & galleria Tiedostamo), nettikirjakaupoista, Salakirjat-kustantamolta tai suoraan tämän sivun kautta.